3 oktober 1954 Dallas, Texas 27 augustus 1990 East Troy, Wisconsin
Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray's ouders hadden beide geen muzikaal talent maar waren wel fanatieke muziekliefhebbers. Zij namen hem en zijn oudere broer Jimmie regelmatig mee naar concerten.
Aanvankelijk wilde Stevie Ray drummen, echter toen hij zeven jaar was kreeg hij een gitaar. Jimmie gaf hem zijn eerste gitaar lessen. Stevie Ray zou later zeggen: "Mijn broer Jimmie was eigenlijk een van de grootste invloeden op mijn gitaar spel. Hij was echt de reden dat ik ermee begon."
Double Trouble Hij speelde totaal op het gehoor en heeft nooit noten leren lezen. Toen hij een jaar of dertien was speelde hij in clubs waar hij veel van zijn (blues) idolen ontmoette.
In het begin van de jaren '70 speelde Vaughan samen met Doyle Bramhall in de band The Nightcrawlers. Hierna speelde hij een aantal jaren in The Cobras. Deze band was vrij populair in Austin. In 1972 stopte Vaughan met studeren om zich volledig te kunnen concentreren op muziek. Stevie Ray wist niet duidelijk wat hij voor carrière hij wilde, naar eigen zeggen was muziek zijn enige uitweg. Daarom verhuisde hij naar Austin, Texas en werd daar professioneel artiest. In 1976 vormde hij een bandje genaamd "Triple Threat Revue". In 1979-1980 veranderde de band van naam en noemde zich Double Trouble.
Begin 1980 zagen Mick Jagger en Keith Richards Stevie Ray Vaughan en Double Trouble spelen in een club. Zij waren onder de indruk van hun spel en nodigde hun uit om te spelen op een privé feestje in New York. Dit leidde tot hun kennismaking met producer Jerry Wexler, die het voor elkaar kreeg om hun te laten spelen in het Montreux Jazz Festival in 1982, wat hun grote doorbraak was. Tijdens dit festival werd Stevie Ray opgemerkt door David Bowie die zo onder de indruk was dat hij hem vroeg mee te werken aan zijn nieuwe cd 'Let's Dance". Ook naar aanleiding van dit optreden in Montreux bood Jackson Browne zijn opnamestudio aan waar het eerste album van Double Trouble, Texas Flood, werd opgenomen. Hierop volgde een contract voor Stevie Ray en zijn band met Epic Records.
Voor de band was dit het begin van een internationale carrière. Hun album Texas Flood werd uitgegeven in 1983 en ze mochten dat jaar ook voor het eerst in de bekende televisieshow "Austin City Limits" optreden. Hierna ging het steeds voorspoediger met Double Trouble. De band nam ongeveer elk jaar een nieuw album op o.a. Couldn't Stand The Weather (1984, deze kreeg goud in 1985) en Soul to Soul (1985).

                                                                                   
In de loop der jaren raakte Stevie Ray verslaafd aan drank en drugs. Hij loste cocaïne op in whisky voor een oppeppertje in de ochtend. Dokters ontdekten later dat dit ochtendritueel ernstige maagzweren had veroorzaakt.

In 1986 kwam het album Live Alive uit. Tijdens een tournee in Duitsland werd hij acuut ziek maar vocht zich toch door drie shows heen. Hij werd echter snel opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Dr. Victor Bloom, die ook Eric Clapton en Pete Townsend met hun verslaving had geholpen, vertelde Stevie Ray dat als hij niet naar het ziekenhuis was gegaan hij dood gegaan zou zijn binnen een maand. Na een strijd in Londen geleverd te hebben tegen zijn verslaving vloog hij naar Atlanta, Georgia, naar een revalidatiecentrum. Uiteindelijk is hij geheel van zijn verslaving afgekomen.
In 1989 werd het album In Step opgenomen. Met dit album won Stevie Ray datzelfde jaar een prestigieuze Grammy Award. Hij werd nogmaals uitgenodigd om op te treden in het tv-programma "Austin City Limits". De twee optredens voor dit programma werden later op video uitgegeven onder de naam Live From Austin Texas. In 1990 nam hij samen met zijn broer Jimmie een cd op genaamd Family Style.

Dit was één van de laatste hoogtepunten in zijn leven. Hij stierf in de vroege ochtend (12u50) van 27 augustus 1990 tijdens een tragisch helikopter ongeluk. Hij had die avond opgetreden op het "Alpine Valley Festival" samen met sterren als Robert Cray, Buddy Guy, en Eric Clapton. Stevie Ray Vaughan werd 35 jaar oud.

                     

In 1991 verklaarde Ann Richards, de toenmalige gouverneur van Texas, 3 oktober tot "Stevie Ray Vaughan Day". Een jaar later in 1992 bracht gitaarfabrikant Fender de Stevie Ray Vaughan Signature Stratocaster op de markt. Voor zijn overlijden had Vaughan samen met Fender deze gitaar ontworpen. In 1994 werd een standbeeld ter nagedachtenis van Stevie onthuld aan de oever van het meer van Austin.