In het derde millennium voor Christus
waren de Egyptenaren al op de hoogte
van zijn stimulerende werking.
Bij Aristophanes was hij het symbool voor fysieke kracht en werd door
alle kruidkundigen en artsen in
de oudheid genoemd.
De Chinezen, de oude Grieken en ook de Romeinen gebruikten al knoflook
tegen allerlei kwalen zoals infecties,
wonden en zweren, zwakte, en tumoren.
In het oude Egypte zwoeren artsen hun eed onder het aanroepen van de
Knoflook, deze plant werd als heilig beschouwd.
Hoe belangrijk de Knoflook was in Egypte blijkt verder uit een bericht
van de Griekse schrijver
Herodotus (480 v. Chr. – 430 v. Chr.) waarin staat
dat bij de bouw van de grote piramide van Cheops
1600 zilvertalenten werden uitgegeven voor de aankoop van een voorraad
uien, knoflook en radijzen voor de arbeiders.
In de bijbel wordt Knoflook vermeld als een van de planten waarnaar men
terugverlangt na de vlucht uit Egypte.
In het Frans noemt men knoflook ook wel Theriaque des pauvres. In de
middeleeuwen
was theriaque een dure en
zeer complexe samenstelling van exotische ingrediënten, een
soort wondermiddel voor bijna alle ziekten.
Knoflook was dus hét middel voor de armen.
De Russen noemen het Russische penicilline.
Ook gaat er het verhaal dat tijdens de pestepidemie in Frankrijk
gevangenen werden gebruikt
de lijken te ruimen van de getroffenen door de pest. Het gekke was dat
veel van deze
gevangenen het overleefden, wat men uiteindelijk toeschreef aan het
royale gebruik van knoflook
in de gevangenissen van die tijd.
Chemische analyse van knoflook wijst uit, dat het voor 60% uit water,
voor 6,4% uit eiwit,
voor 33% uit koolhydraten en voor 0,5% uit mineralen bestaat en 149
Kcal per 100 gram bevat.
Knoflook is rijk aan:
(sporen)Elementen, zoals selenium, germanium, jodium, calcium,
magnesium, ijzer, zink.
Vitaminen (A, B-complex en C).
Enzymen.
Eiwitten.
Antibiotische stoffen.
Ook stoffen met zowel mannelijke als vrouwelijk hormonale eigenschappen
zijn aangetroffen in knoflook.
De Allium-familie, waartoe knoflook behoort, bevat uitzonderlijk hoge
concentraties actieve
organische zwavelverbindingen met een bloeddrukverlagende werking,
zoals het zgn. alliine en
verwante stoffen. Als je een hele teen knoflook onder je neus houdt zul
je niet veel ruiken.
De moleculen die de knoflookgeur maken zijn niet aanwezig in knoflook:
ze ontstaan op het moment
dat de knoflook wordt gesneden of geperst.
Als een mes door de knoflook snijdt, breken de celmembramen en daarbij
komt een enzym vrij dat alllinase heet.
Allinase bezit het vermogen om een andere geurloze molecule (alline) te
veranderen in allicine.
En dit allicine is de zwavel bevattende molecule waarmee je vrienden
kunt verjagen en smaak geven aan
flauw eten.
Medicinale toepassingen
van knoflook:
Aandoeningen van longen en luchtwegen.
Knoflook is een middel dat het ophoesten van slijm bevordert.
Verder is het een zwak antisepticum voor de longen.
Ook zou knoflook een gunstige werking hebben op astma, bronchitis,
(kink)hoest, griep, keelpijn, longemfyseem, tuberculose, en difterie.
De verklaring is dat knoflook bloed naar de slijmvliezen
trekt, zodat het bloed een genezende werking heeft.
Bacteriële infecties:
Knoflook helpt, volgens de diverse literatuur, tegen:
Staphylococcen (etterverwekkende bacteriën),
Streptococcen (veroorzaken ettering en ontstekingen),
Brucella (veroorzaakt een ziekte die men brucellosis noemt en Cholera).
In 1858 constateerde Louis Pasteur al, nadat hij knoflook in
een petrischaaltje had gedaan
dat de omringende bacteriën werden verwoest.
Hart- en vaatziekten:
Knoflook schijnt een goede invloed te hebben op hart- en vaatziekten,
zoals:
atherosclerose (aderverkalking).
hoge bloeddruk (hypertensie).
angina pectoris (pijn in de hartstreek).
bloedsomloopstoringen, zoals trombose, embolie, ischemie, hartzwakte,
versnelde hartwerking, vaatkramp, spataderen en aambeien, gangreen en
arteriosclerose.
Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is
bloedverdunnend en vaatverwijdend,
bloeddruk- en cholesterolverlagend.
Knoflook wordt dan ook aangeraden als geneeskrachtig middel. Als u
graag op een natuurlijke en
lekkere manier uw bloeddruk wilt verlagen, dan is het eten van veel
knoflook zeker aan te raden.
De bloedstollingstijd wordt door regelmatige inname van knoflook of de
olie ervan met 20 tot 30 % verlengd.
Virusinfecties:
Griep, verkoudheid en keelontsteking. Het voorkomt dus griep en is in
het algemeen werkzaak tegen virussen.
Schimmelinfecties:
Spijsverteringsstelsel:
Knoflook kan ook een gunstige invloed hebben op een zwakke maag,
misselijkheid, braken en
het zou een preventieve werking hebben op maagkanker.
Ook infecties van mond- en keelholte en paradentose (chronische
ontsteking van het weefsel om tanden en kiezen met als gevolg
terugtrekking van het tandvlees).
Darminfecties:
Dysenterie, een vooral in tropische landen ernstige ziekte van de dikke
darm.
Darmparasieten, zoals spoelwormen.
Paratyphus,
Darmcatarre, zoals enteritis (darmslijmvliesontsteking, gekenmerkt door
buikpijn en koorts met diarree) en
colitis (ontsteking van de dikke darm).
Slechte spijsvertering,
gisting in darmen, winderigheid, diarree, buikkramp, opgeblazen gevoel.
Ook is een knoflook een wormmiddel. Extracten van knoflook worden
gebruikt tegen bv. aarsmaden, meestal in de vorm van zetpillen.
Uitwendig:
Vers knoflooksap: Als kompres heeft Knoflook bacteriedodende en
wondhelende eigenschappen. Wordt ook gebruikt bij abcessen.
Geraspte knoflook wordt tegen schimmels, wratten en eksterogen
gebruikt.
Verder wordt nog vermeld:
Diabetes, vergiftiging van lood en andere zware metalen,
nicotinevergiftiging, verminderde urineafscheiding,
oedeem (vochtophopingen) in benen, nierstenen, reuma, arthritis, jicht,
oorinfecties, infecties in het algemeen en algemene zwakte,
zweetbevorderend, knoflook verhoogt de activiteit van de schildklier
(bevat oa een geringe hoeveelheid jodium).
Hierbij wordt de schildklieractiviteit verhoogt door een kleine dosis
knoflook en een hoge dosis verlaagt de activiteit.
Ook heeft knoflook cholagoge en choleretische eigenschappen.
Dat betekent dat de galstroom van de galblaas naar de darm bevorderd
wordt en de galvorming zelf wordt gestimuleerd.
Ook wordt aan de knoflook anti-tumor werking toegekend. Men zegt dan
dat het een antineoplasticum is, dwz tegen woekeringen.
Wat valt hierover te zeggen? Knoflook bevat talrijke enzymen die de
zuurstofbenutting door de weefsels verbeteren en
daarnaast is het ook nog eens bloedzuiverend en ontgiftend.
Knoflook verhoogt de strijdbaarheid van het immuunsysteem:
Het zou met name mee kunnen helpen bij het bestrijden van bepaalde
soorten kanker zoals borst- maag-, darm- en huidkanker.
Wetenschappers vermoeden dat de positieve werking van knoflook onder
andere te maken heeft met de stimulatie van de activiteit van
een leverenzym voor plaatselijke en algehele ontgifting van het
lichaam.
Bij effectieve doses treden geen bijwerkingen op. Momenteel houden
wetenschappers zich zelfs bezig met onderzoek van
knoflook als middel tegen AIDS, ME en andere ziekten van het
immuunsysteem.
Kort geleden ontdekten Argentijnse wetenschappers dat hoofdluizen een
hekel hebben aan de geur van knoflook.
ONGEWENSTE BIJWERKINGEN:
Overdosis: een inname van 3,5 tenen knoflook of meer per maaltijd kan
maagklachten geven en ook schade opleveren
aan de rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van
voedingsstoffen in de darmen remmen en
de leverfunctie verminderen.
Met name knoflook-olie is in zuivere vorm toxisch!
Knoflook dient niet te worden gebruikt tijdens de zwangerschap,
lactatie, maagzweer en bij allergie voor knoflook.
Personen die snel bloedarmoede (anemie) ontwikkelen kunnen beter zeer
matig of zelfs beter géén knoflook gebruiken.
Knoflook remt de genezing van bloedarmoede!
Knoflookextract kan het effect van antistollingsmiddelen en van
antidiabetica versterken!
Bij aanleg voor bloedingen; 5 dagen vóór een
operatie het gebruik van knoflookpreparaten stoppen.
De bloedstollingstijd wordt verlengd met 20 tot 30% (hetgeen eveneens
invloed kan hebben op bv. de menstruatie).
Onschuldige bijwerkingen:
adem- en lichaamsgeur,
allergische reacties,
misselijkheid,
winderigheid,
zuurbranden.