Cava Gran Espanoso naar boven |
Castell de Vilarnau S.A. is opgericht in 1982. Het bedrijf is gevestigd in Sant Sadurní d’Anoia. De filosofie draait om het in ere houden van de oude tradities in viticultuur, en traditionele methodes van wijn maken, die al eeuwen door de familie Vilarnau werden gebruikt. Doel is een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren van verschillende wijnproducten, met name zo'n 4,500 hl uitstekende Cava per jaar. |
Cava Gran Espanoso brut - wit naar boven | |
Omfietswijn in de Supermarktwijngids 2008: Aards, dat kan een beleefde omschrijving van stallucht zijn, wat een beleefde omschrijving is voor mest, maar het is hier echt aards. Bodem, wijngaardgrond. Klinkt vreemd, maar proef maar. En het is nog lekker ook. Tenminste, in deze cava. Veel cava’s zijn alleen maar aards en zuur en dan een kruiperig zoetje. Deze ruikt aards en naar druiven en heeft frisse zuren. Cava zoals cava bedoeld is. In het begin zeer fruitig, de geur van groene appels, daarna meer toastachtige geuren. Goed in balans met een goede structuur. Kleur: lichtgeel glanzend, goud. | ![]() |
Chemische analyse van de wijn: - Totaal sulfiet:............99
mg./l.
- Vrij sulfiet:................12 mg./l.
- Gebonden sulfiet:....87
mg./l.
- Residueel suiker:....11,0
g./l.
- Alcohol:....................11,7 vol. %
|
|
Smaak profiel: Abrikozen, citrus, gedroogd fruit
|
|
Smaak stijl: Droog: ongedwongen, lichtvoetige, frisse wijn. De smaak
van citrus en appel. Lekker met vrienden, feestjes, een glaasje zomaar
of met een stukje kaas, wat noten. Altijd goed en gezellig.
|
|
Gebruiksmoment: Koud drinken, bij 6-7°C. op dronk.
|
|
Druiven van deze wijn: Macabeo, Xarel.lo en Parellada
![]() |
Cava Gran Espanoso rose - rosé naar boven | |
![]() |
Omfietswijn in de Supermarktwijngids 2008: Roze cava is nog hipper en: cava kan het als enige van de familie schuimwijn redelijk goed hebben, roze. Soms is de rosadovariant zelfs lekkerder dan de witte! Niks zwoele smaakjes, stoere aardse geuren verpakt in veel vrolijk rood fruit. Gran cava! Om verkeerde beeldvorming te voorkomen drinken uit duralexglazen. Heel intens van smaak, rijp rood fruit (aardbeien, framboos), met wat gist-achtige hints (broodkruimels). Zacht, fris, rond, fruitig in de afdronk. Fel dieprood van kleur, zalm-achtig ook. |
Chemische analyse van de wijn: - Totaal sulfiet:.........91
mg./l.
- Vrij sulfiet:..............12 mg./l.
- Gebonden sulfiet:...79
mg./l.
- Residueel suiker:....11,4
g./l.
- Alcohol:.................11,0 vol. %
|
|
Smaakprofiel; Aardbeien, kersen, veldbloemen, zacht en fris
|
|
Smaakstijl: Droog: laagdrempelige allemansvriend met een mild karakter.
Aangename, lekkere wijn, makkelijk voor ’s avonds met vrienden en snacks.
|
|
Gebruiksmoment: Heel koud drinken, bij 6-8 º C.
|
|
Druiven van deze wijn:
Pinot Noir, Trepat
![]() |
Wijn maken:
naar boven De druiven groeien in de eigen wijngaarden en worden elk op een apart moment in September geoogst. De rode Trepat druif heeft grote, maar weinig, druiven per tros, en zijn schil is ideaal voor maceratie die nodig is om rosé te verkrijgen. De Cava wordt via de traditionele méthode champenoise gemaakt, dwz. met 2e gisting in de fles. Dan volgt persing, waarna de "flor must" wordt verkregen, en gaat het in roestvrijstalen vaten bij gecontrolleerde temperatuur en met speciaal gist, voor de fermentatie. (20 dagen). Elk van de 3 druivensoorten wordt zo apart gefermenteerd, waarna de coupage volgt en de wijnen gemengd worden. In Januari daarop volgt de toevoeging van suiker en gist en volgt gisting in de cava fles. Dan volgt 1 jaar rijping. Daarna volgen degorgement en wordt het sediment dat zich in de hals van de omgekeerde fles ophoopt eruit gehaald en komt de nieuwe kurk erop. Bevat 33 gr suiker per liter. |