CAVA

Cava algemeen Spaanse wijngaard
Gran Espanoso
Gran Espanoso, brut                                   
Gran Espanoso, rosé
Wijn maken


Cava Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuid-westen van Barcelona.
Cava is inmiddels de grootste mousserende wijn wereldwijd. Jaarlijks worden meer dan 150 miljoen flessen Cava geproduceerd.
Wijnen met de kwaliteitsaanduiding cava zijn volgens de methode van het gisten op de fles (método tradicional of méthode traditionelle) vervaardigd.
De cava krijgt zijn kwaliteit van drie inheemse druivensoorten: de xarello, de macabeo en de parellada.

De hoeveelheid suiker die zich in de fles bevindt, wordt door middel van de volgende benamingen aangeduid:

  • Extra brut: < 6 gram per liter
  • Brut: 6 tot 15 gr/l
  • Extra seco: 12 tot 20 gr/l
  • Seco: 17 tot 35 gr/l
  • Semi-seco: 33 tot 50 gr/l
  • Dulce: > 50 gr/l
Een cava kan heel goed als aperitief gedronken worden. Net als de Italiaanse prosecco wordt cava vaak als alternatief voor champagne gedronken, vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.
Josep Raventós begon in 1872 met de productie van cava in zijn wijnmakerij Codorníu in Sant Sadurní d'Anoia. Tientallen wijnhuizen zijn tegenwoordig in dit dorp gevestigd.
Een wet en een toezichthoudende commissie zorgen er sinds november 1991 voor dat men zich aan strenge bepalingen houdt. Deze wet en commissie streven naar garantie van de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen.
Spaans cava landschap Cavastreek
In Spanje wordt regelmatig een Agua de Valencia gedronken, dit is een glas cava met vers geperste sinaasappelsap. Ook een mix van (goedkopere) cava met citroenijs als een sorbet is populair
Macabeodruiven, wordt cava van gemaakt.
De naam Cava:
Het Spaanse woord ‘La Cava’ betekent holte of sleuf, en werd gebruikt voor een gewelfde kelder. Rond 1800 kreeg het woord cava een edele klank, omdat ook verkoop van dranken aan de Spaanse Koninklijke Familie ermee werd aangeduid.
De naam duidt ook op de regio, net als in Frankrijk: daar werd ook de regioaanduiding (‘La Champagne’ ) steeds meer gebruikt voor de drank (‘Le Champagne’), en in Spanje heet de regio dus 'La Cava' en de wijn ‘El Cava’.
Regels:
-Oppervlakte: 28.000 ha.
-Alleen rode, rosé en witte mousserende wijn.
-Alleen wijnen uit de gedefinieerde gebieden ten zuiden van Barcelona in de provincies Tarragona en Barcelona.
-Gemiddelde productie 60 hl. per ha.
Grond:
Kalksteen, klei en zand.
Klimaat:
Middellandse zee klimaat met milde winters en een zonnige zomer.

Cava Gran Espanoso                                                                                 naar boven
Castell de Vilarnau S.A. is opgericht in 1982. Het bedrijf is gevestigd in Sant Sadurní d’Anoia. De filosofie draait om het in ere houden van de oude tradities in viticultuur, en traditionele methodes van wijn maken, die al eeuwen door de familie Vilarnau werden gebruikt. Doel is een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren van verschillende wijnproducten, met name zo'n 4,500 hl uitstekende Cava per jaar.
Cava Gran Espanoso brut - wit                                                naar boven
Omfietswijn in de Supermarktwijngids 2008: Aards, dat kan een beleefde omschrijving van stallucht zijn, wat een beleefde omschrijving is voor mest, maar het is hier echt aards. Bodem, wijngaardgrond. Klinkt vreemd, maar proef maar. En het is nog lekker ook. Tenminste, in deze cava. Veel cava’s zijn alleen maar aards en zuur en dan een kruiperig zoetje. Deze ruikt aards en naar druiven en heeft frisse zuren. Cava zoals cava bedoeld is. In het begin zeer fruitig, de geur van groene appels, daarna meer toastachtige geuren. Goed in balans met een goede structuur. Kleur: lichtgeel glanzend, goud. Gran Espanoso
Chemische analyse van de wijn:
 - Totaal sulfiet:............99 mg./l.
 - Vrij sulfiet:................12 mg./l.
 - Gebonden sulfiet:....87 mg./l.
 - Residueel suiker:....11,0 g./l.
 - Alcohol:....................11,7 vol. %
Smaak profiel:
Abrikozen, citrus, gedroogd fruit
Smaak stijl:
Droog: ongedwongen, lichtvoetige, frisse wijn. De smaak van citrus en appel. Lekker met vrienden, feestjes, een glaasje zomaar of met een stukje kaas, wat noten. Altijd goed en gezellig.
Gebruiksmoment:
Koud drinken, bij 6-7°C. op dronk.
Druiven van deze wijn:
Macabeo, Xarel.lo en Parellada  Macabeo druif
   
Cava Gran Espanoso rose - rosé                                            naar boven
Gran Espanoso, rose Omfietswijn in de Supermarktwijngids 2008: Roze cava is nog hipper en: cava kan het als enige van de familie schuimwijn redelijk goed hebben, roze. Soms is de rosadovariant zelfs lekkerder dan de witte! Niks zwoele smaakjes, stoere aardse geuren verpakt in veel vrolijk rood fruit. Gran cava! Om verkeerde beeldvorming te voorkomen drinken uit duralexglazen. Heel intens van smaak, rijp rood fruit (aardbeien, framboos), met wat gist-achtige hints (broodkruimels). Zacht, fris, rond, fruitig in de afdronk. Fel dieprood van kleur, zalm-achtig ook.
Chemische analyse van de wijn:
 - Totaal sulfiet:.........91 mg./l.
 - Vrij sulfiet:..............12 mg./l.
 - Gebonden sulfiet:...79 mg./l.
 - Residueel suiker:....11,4 g./l.
 - Alcohol:.................11,0 vol. %
Smaakprofiel;
Aardbeien, kersen, veldbloemen, zacht en fris
Smaakstijl:
Droog: laagdrempelige allemansvriend met een mild karakter. Aangename, lekkere wijn, makkelijk voor ’s avonds met vrienden en snacks.
Gebruiksmoment:
Heel koud drinken, bij 6-8 º C.
Druiven van deze wijn:
Pinot Noir, Trepat     Pinot Noir druif

Wijn maken:                                                                                                  naar boven
De druiven groeien in de eigen wijngaarden en worden elk op een apart moment in September geoogst.

De rode Trepat druif heeft grote, maar weinig, druiven per tros, en zijn schil is ideaal voor maceratie die nodig is om rosé te verkrijgen.

De Cava wordt via de traditionele méthode champenoise gemaakt, dwz. met 2e gisting in de fles. Dan volgt persing, waarna de "flor must" wordt verkregen, en gaat het in roestvrijstalen vaten bij gecontrolleerde temperatuur en met speciaal gist, voor de fermentatie. (20 dagen). Elk van de 3 druivensoorten wordt zo apart gefermenteerd, waarna de coupage volgt en de wijnen gemengd worden. In Januari daarop volgt de toevoeging van suiker en gist en volgt gisting in de cava fles. Dan volgt 1 jaar rijping. Daarna volgen degorgement en wordt het sediment dat zich in de hals van de omgekeerde fles ophoopt eruit gehaald en komt de nieuwe kurk erop. Bevat 33 gr suiker per liter.